dilluns, 28 de març del 2011

El mon sobre la bici

Veure el mon sobre les dues rodes i nomes amb la propulsio de les nostres cames es per a nosaltres la millor manera. Pero igual que te avantatges te inconvenients. Ara us volem donar algun consell i informacio que ens ha estat util, i aixi compartim la nostre experiencia que creiem que pot ajudar a algu:
El primer que hem de fer es escolir una ruta. Per disfrutar al maxim amb la bici caldra o be poc espai o molt de temps. El lloc que decidim ha de ser el punt numero u, i obviament condicionara tot el viatge; necesitats d' equipatge en funcio del clima, durada, humanitzacio, nivell economic del pais, etz... Segons la nostra condicio fisica i les nostres ganes podrem establir mes o menys temps diari en ruta, pero lo ideal es no pasar de les sis hores per no tenir la sensacio de no fer mes que pedalar. I millor no asociar quilometres a hores, ja que ens emportarem una sorpresa en veure que rarament sobrepassem els quinze quilometres hora.
Una altre cosa a tenir en compte quan dissenyem la ruta son els punts d'interes que voldrem unir amb la bicicleta. Hem de pensar que la grandesa de viatjar en bici rau en fer cami dia a dia, i sovint aquestes grans metes buscades per tothom ens decepcionaran. El nostre consell es que busqueu una ruta bonica, en una zona despoblada, que us obligui a interactuar amb la gent autoctona i que tingui el seu encant en el paisatge. Si som massa ambiciosos amb el que volem veure ens passarem el dia donant voltes per autopistes o cansant-nos i recorrent a  transports alternatius.
Amb la ruta definida ja coneixerem el taranna del nostre viatge i podrem escollir amb quina bicicleta anar. Es important que sigui dura i el maxim d'estandar per no haver de carregar-nos de recanvis. Si viatgem varies persones el millor es homogeneitzar les nostres maquines (pastilles de fre, rodes, radis, tornilleria...). El mes recomanable es oblidarse de coses de competicio i anar de passeig. Les nostres bicis per exemple estan per sobre dels tretze quilos de pes, pero no importa si pensem que en portem vint d'equipatge. La part mes important seran les rodes. Portar unes llantes dures, ja que el pes a soportar es superior al normal, acompanyades d'unes cobertes resistents i d'unes cameres amb liquid (zeroflats) reduira molt el risc de tenir problemes. Un altre aspecte tambe molt important es el seient i tot el que fa referencia a la comoditat a sobre la bici. En aixo no hem d'escatimar.
Pel tema frens nosaltres hem preferit els de disc. S'ajusten millor i amb pastilles de recanvi tenen bastanta autonomia. Si escolliu aquesta opcio heu de saber fer-los manteniment adequat.
Els pedals son un altre punt ambiguu. Creiem que per viatjar el millor es oblidar-se d'automatics i conformar-se amb uns calapeus o ni tan sols aixo, d'aquesta manera ens evitarem un parell extra de bambes a les alforges i ens sera mes comode pedalar amb sandalies si ens ve de gust. Es molt divertit posar comptaquilometres. Sera com la televisio per quan ens cansem del paisatge, a mes aixi sempre sabrem quan cami portem. El que mai sabrem es el que queda, ja que aquesta informacio sempre es difusa i lo normal es que sempre falti una mica mes del que pensem.
Pel que fa a recanvis, sense ser paranoic: un parell de cameres i "parxes", una coberta, cinta americana, loctite, alguns radis, algun eslabo de cadena, oli i grassa, pastilles de fre, cable i funda, una pota de canvi (la pessa mes particular d' una bicicleta) i eines per tots els cargols, algun extractor de pinyons i de pedals. Nosaltres ho hem fet servir tot! Hem de pensar pero que la bicicleta es un mitja de transport universal, que sempre trobarem recanvis de coses estandars i el que hem d'endur-nos son eines per solventar problemes especifics. Per aixo quan mes senzilla sigui la bici mes garanties tindrem, pero hem de pensar tambe que en viatge les reparacions seran d'allo mes inversemblants.
El seguent punt es el porta equipatges. Basicament trobem alforges i remolc. L'eleccio d'un o altre sera condicionada  a la necessitat d'espai  i pes de l'equipatge que portem. El remolc es apte per qualsevol tipus de bicicleta i sistema, pesa uns cinc quilos i n'hi podem carregar mes de trenta. Presenta l' inconvenients de que costa mes estirar, es de dificil transport quan no pedalem i prenem algun altre vehicle (avio, vaixell, tren) i normalment sempre necesitara reparacions durant el viatge. Les alforges ens permeten tenir una bicicleta mes compacte pero alhora ens limita mes per espai i ens obliga a guardar les coses amb mes ordre. Nosaltres per aquet viatge hem optat per les alforges i hem descobert que es molt util portar un petate de teixit resistent de dos-cents litres. No ocupa massa espai plegat i ens permet encavir-hi tots els nostres bultos.
Arribats a aquest punt nomes queda carregar l'equipatge. Aquest es l'apartat mes ampli; dependra del viatge escollit i la nostra filosofia. Comencarem per la roba. No ens hem d'accedir ni quedar curts i si viatgem a un pais fabricant de roba, potser ens surt a compte adquirir o deixar peces de roba en funcio del temps que anem trobant i nomes mantenir amb nosaltres el material mes tecninc. Nosaltres portem un culot, un impermeable de membrana, samarreta curta tecnica, pantalo llarg i un forro molt fi. La resta es troba a per tot. Si pensem en abrigar-nos per capes com una ceba, els dies freds ho portarem tot a sobre i la resta podrem escollir entre les diferents capes. Es un bon sistema.
Pel tema dormir ens podem plantejar portar material d'acampada. Aixo es el que mes abulta de l'equipatge: sacs, mosquitera i tenda. Cal contemplar realment si val la pena aquesta opcio. A gairebe tot el mon trobarem sostre cobert i manta per dormir, a no ser que nosaltres no ho volguem. Si prenem material de camping que sigui per utilitzar-ho. Nosaltres hem acampat pocs dies pero els unics cops que ho hem fet no teniem mes opcio. A paissos mes cars com a Europa o Japo s'ha de tenir aquesta opcio com a estalvi economic. A Asia i Sudamerica es pot dormir per poc mes de cinc euros la nit.
Amb els estris de cuina passa el mateix que amb el material d'acampada. Sempre trobarem menjar o podrem portar conserves fredes. Pero molt sovint ens vindra de gust un cafe calent o una sopeta, a mes tambe trobem molts liofilitzats. Un fogonet, bombona de gas i una casoleta ocupa poc i compensa.
Un altre gran apartat dins el nostre equipatge es el referent a higiene i salut. Hem de tenir sempre a ma una mica de sabo, pasta i raspall de dents, crema solar, deodorant i repelent de mosquits. Sera molt facil trobar qualsevol d'aquestes coses a arreu, per tant millor portar envasos petits.
Pel que fa a medicaments esta be portar un petit botiquin. El nostre ocupa uns cinc-cents mililitres i conte: antitermics, analgesics, antiestaminics, antidiarreics, antibiotics, crema per picades, per cremades, per irritacions, col.liri, gasses, venes, tisores, esparadrap i alguna coseta mes. Tambe conservem tots els prospectes per coneixer-ne l'us i tots els perills.
Hem de fer un especial esment a la malaria. Si be es cert el desconeixement i la por sobre aquesta malaltia, la veritat es que no hi ha vacuna per prevenir-la. La solucio que donen els metges es medicar-se com si es tingues i es un tractament dur. El millor es protegir-se de picades de mosquits amb roba llarga, dormint sota teles mosquiteres i utilitzar repelents adients, que tenen una alta toxicitat. Les zones d'alt risc a mes son molt concretes i la nostra opcio sera evitar-les. De totes maneres pocs turistes agafen la malaria, essent una malaltia reservada als nens sotmesos constantment a la pressio de contagi de les zones mes pobres. Per ells la malaltia es letal, per a nosaltres tambe ho seria, pero afortunadament tindrem l'opcio de pagar-nos el tractament i curar-nos del tot. Aixo si, ningu ens treura les molesties ni les pors passades.
La resta de malalties sovint son transmesses pels mateixos vectors o sigui que la prevencio sera la mateixa. Tambe abans de marxar se'ns ofereixen des dels nostres centres de salut unes quantes vacunes que mai estan de mes. Si finalment despres de tot us pica un mosquit, no us preocupeu, a nosaltres cada dia ens en pica algun, pero suposu que no tots porten la malaltia i que el nostre sistema immunitari tambe hi participa.
I ja per acabar altres coses per carregar amb nosaltres, per exemple per entretenir-se, una llibreta, un boli, un tallaungles, un encenedor, un frontal, quelcom per llegir o d'altres coses molt recomanades; com bons mapes per moure's en bici, ja que com millor sigui el mapa mes carreteres i zones inhospites podrem descobrir. Una brujula ens sera molt util per navegar. Tambe es util un manual de conversacio per llocs amb llengues poc usuals on no parlin angles, per exemple Xina. Una guia de viatge tambe es molt recomanable. Nosaltres portem la Lonely Planet. Es la mes venuda i la mes "guai", pero si voleu vagar pel "planeta solitari", agafeu un mapa i tatxeu tots els punts recomenats en la guia. Us adonareu que sou els unics turistes. Tampoc feu gaire cas dels seus comentaris, son molt poc critics amb la realitat i la adornen massa. Pero es cert que tenen informacio practica. Nosaltres en portem una falsificacio exacte, facil de trobar a Asia i que costa una cinquena part de l'original.
Algun altre consell que us podriem donar seria per exemple:
No pujeu a cap bus o cotxe, el vostre viatge fara un canvi radical quan descobriu lo rapid que s'avanca en aquests vehicles.
Porteu-vos un company, podreu repartir el pes de les alforges a mes de compartir moments. Si escolliu algu de l'altre sexe els avantatges son obvis, pero entre els seus inconvenients trobem que en el cas de la dona, necesitarem una alforja extra per portar sostens, calces, vestits, rimmels, miralls... que ella considerara imprescindibles. Pero sempre, en qualsevol cas, podreu compensar les forces repartitnt els pesos.
Finalment el millor consell que us podem donar es que us lieu la manta al cap i feu un viatge amb bici. No importa si es a Menorca, Escocia o Africa, quemesdon! Es molt senzill i tothom ho pot fer, pero us garantim que us encantara i segur que repetireu.

3 comentaris:

  1. A Menorca, a Menorca! jejeje Molt bons consells, Albert! Algunes coses que comentes no s'aprenen en el primer viatge, i si aprens per assaig-error acabes fent coses molt estranyes!

    Si em permets, hi afegiria algun comentari: les alforges és molt recomanable que siguin impermeables i va bé que tenguin alguna butxaqueta petita o bé dur una bosseta per eines davall el seient o al quadre...

    El portabultos com més robust i com més ben unit al quadre vagi, millor! Sobretot si s'ha de fer mal camí (jo he tingut problemes en dues ocasions)... Tot açò no és tan important si es fa asfalt i bons camins. clar.

    Les cobertes són MOLT importants: si es fa asfalt, és molt recomanable posar unes cobertes més primes i amb tacs molt petits! I a la inversa si es fa mal camí... Bé, supòs que açò és bastant obvi, però no sempre s'aplica!

    Ah, i la tenda i sac... és cert que és un bulto important, però la sensació d'estar carregant a sobre la teva casa, en plan caragol, és una bona recompensa! ;)

    Un abraç!

    ResponElimina
  2. Molt be molt be molt be... M'encanten les fotos... i m'encanteu vosaltres! Jo vull venir a la proxima excursio/aventura d'acord??? VAl.. Ara, PERQUE COLLONS EM TRUQUEU A LES 2:30 DE LA MATINADA??? jajaja.. pensava que era un somni! No va ser fins a les 4 de la tarda del dia seguent que em vaig enrecordar i vaig haver de mirar el "log" de les trucades rebudes.. i si, sense dubte tenia un numero raro.. tan raro que semblava xines! Ah... quina casualitat, no esteu per alla??? jeje :) Albert, bona sort amb la competicio and kick ass! Les, I love your face and cant wait to see you soon!!!! CUIDEU-VOS!!!! PETONS DE LES GEGANTS!

    ResponElimina
  3. A veure si en hi animarem!!!
    Com esteu parella?
    he trobat a faltar un filtre potabilitzador d'aigua, es car però segur que l'amortitzes, a mes te recanvis.
    ahh! i un powergels!! jeje
    fins aviat! una abraçada!

    ResponElimina